English >

Enneagram

Zakelijk, persoonlijk, praktisch, en tot de essentie met het enneagram. Het enneagram is een eeuwenoud systeem van negen persoonlijkheidstypen en is in de laatste decennia van de vorige eeuw uitgewerkt door enkele Amerikaanse psychologen zoals Helen Palmer, Don Richard Riso en Russ Hudson. Het is een veel gebruikt instrument bij coaching en counseling, zowel in een zakelijke context als individueel.

De negen persoonlijkheidstypen hebben allerlei aspecten en niveaus en ook hun onderlinge verbindingen spelen een rol. Zo kom je al snel tot een heel grote hoeveelheid typen. Iedereen kan er zich daardoor wel in herkennen. Er wordt van negen basistypen gesproken, omdat blijkt dat iedereen van een van deze basistypen veel karaktereigenschappen heeft. De benamingen van de basistypen zeggen al veel. Bijvoorbeeld: Perfectionist, Helper, Onderzoeker, Leider, Bemiddelaar. Iedereen kan zich daar wel een beeld bij vormen.

Enneagram

Negen basispersoonlijkheden met vaak veelzeggende namen:

  1. Perfectionist, hervormer, verbeteraar, normsteller, rechter
  2. Gever, helper, assistent, motivator, macht achter de schermen
  3. Bereiker, succesvolle werker, winnaar, statuszoeker
  4. Verdieper, romanticus, individualist, artiest
  5. Waarnemer, onderzoeker, analist
  6. Loyalist, vragensteller, scepticus, troubleshooter
  7. Enthousiasteling, avonturier, levensgenieter, plannenmaker
  8. Leider, baas, uitdager, beschermer
  9. Bemiddelaar, vredestichter, onderhandelaar

Niet al deze benamingen lijken misschien even positief en in feite doet dat er niet zo toe. Het zijn namen die door verschillende auteurs gebruikt worden. Ze geven een zeer globale indruk van het type. Het enneagram is een waardevrij model; er is geen type dat ‘het beste’ is. Het gaat erom hoe u de kwaliteiten van uw type kunt benutten.

Een type-interview is een goede manier om snel te weten te komen welk type u bent.