English >

Coaching

Geen probleem

Waar denk je eigenlijk aan, als je aan coaching denkt? Veel mensen denken dat coaching er alleen voor is als er iets ‘goed mis’ is met je. Dat er een probleem is. Dat het zwaar en diepgravend is, veel emoties naar boven brengt waar je niet op zit te wachten. Niet nodig! Coaching is eigenlijk niet meer dan richting geven. Het komt van het Engelse woord ‘coach’ - een kar met iemand op de bok om de zaak te besturen - en wat degene op de bok doet, is ervoor zorgen dat de passagiers veilig hun doel bereiken.

Eigenlijk is dat het werk van de coach: zorgen dat degene die gecoacht wordt zijn of haar doel bereikt. Niet voor niets wordt coaching op die manier in de sportwereld ingezet. En die doelen kunnen van alles zijn: heel praktisch, bijvoorbeeld als ondersteuning bij het uitvoeren van een klus, bij het voorbereiden van een lastige vergadering of een slechtnieuwsgesprek. Of tijdens de inwerkperiode bij een nieuwe baan. Coaching kan natuurlijk ook op levensthema’s in gaan. Coaching heeft immers als doel om bewuster om te gaan met wat je in het dagelijks leven tegen komt.

Groei

Coaching is geen therapie. Coaching laat je bewuster leven, meer uit je leven halen. Je hoeft niet te veranderen, al gebeurt er wel wat met je als je met coaching aan de slag gaat. Je verandert in zoverre dat de lastige punten en de scherpe kantjes van je persoonlijkheid worden aangeraakt en dat je daar wat makkelijker mee omgaat. Waardoor meer ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen en mensen in je leven. Waardoor je leven makkelijker verloopt. Waardoor je persoonlijk groeit en beter kunt uitstippelen wat je werkelijk wilt, zowel privé als zakelijk.

Online coaching

Coaching kan in een praktijkruimte of spreekkamer op het werk plaatsvinden. Het kan ook online, in een chat of een skypegesprek. Zonder reistijd, waar dan ook ter wereld. Online coaching kun je tussendoor plannen. Handig voor vragen als je je bijvoorbeeld aan het voorbereiden bent op een verkoopgesprek of vergadering.

Online betekent overigens niet dat 24 uur per dag doorgaat: je maakt een afspraak voor interactie met de coach. Of je kiest voor de e-mail variant, waarbij je vaak binnen enkele uren antwoord krijgt. Er is veel mogelijk.

Online coaching werkt snel en effectief. Je komt direct tot de kern, want je besteedt minder tijd aan de sociale praat rondom je gesprek. De vragen en antwoorden zijn directer en indringender. Het is een andere manier van werken. Soms kies je ervoor om een afspraak in een spreekkamer te maken, gewoon omdat je dan gedwongen bent om een uur rustig te zitten en je te focussen op waar het om gaat. Maar een andere keer wil je sneller antwoord hebben en heb je geen sessie van een uur nodig. Het hangt dus van de situatie en de vraagstelling af wat het meest geschikt is.